OMELETT, THE BEST A FAT CAN GET

Jag bara älskar lchf. Underbar mat, mina mage blir inte uppsväld och blodsokcret ligger jämt. Synd att jag har svårt att hålla mig till kosten. Det blev en rejäl urspårning igår med efterrätt på erfterrätt. Men idag är det måndag, ny vecka och nya tag. Finns inte mycket annat man kan göra, försöka inte inte blicka bakåt utan fråmmåt istället. Har räknat ut exkat hur mycket jag ska äta för att gå ner ca ett kilo i veckan genom att använda denna formel:

Ett kilo kroppsfett består av i runda tal 7000 - 7500 kilokalorier (kcal). När du har förbrukat den mängden energi mer än du ätit, oavsett hur du har åstadkommit denna energiförbrukning eller hur lång tid den tagit, har du gått ner ett kilo. Naturligtvis finns det andra faktorer som spelar in, men i grund och botten är det den matematiken som gäller. Alltså: ligger du på ett energiunderskott på 500 kcal per dag, går du ner ungefär ett halvt kilo i veckan. Det är en ypperlig nedgångstakt för att inte tappa muskelmassa eller försämra ämnesomsättningen.

Ditt ungefärliga energibehov kan du räkna ut genom den beprövade Harris&Benedict-ekvationen från 1919:

Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)

Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)

Slutsiffran är ditt BEE, dvs ditt basala energibehov vid vila.

Därefter multipliceras BEE:t med en stress- och aktivitetsfaktor från 1.2 - 2.0, där 1.2 är en dag framför datorn och 2.0 är en idrottsmans dag inom en konditionsgren, och från summan du får fram (som alltså visar det energiintag du behöver för att din kroppsvikt skall vara konstant vid den aktivitetsnivå du anger) drar du av 500 kcal. Det är kaloriintaget som du bör ligga på för att uppnå viktminskningen av ett halv kilo per vecka.


Jag vill gå ner ett kilo i veckan så tar istället bort 1000 kcal. Då fick jag 837kcal under en dag framför datorn. Gjorde en liknande omelett som den nedan men utan ost och så mycket grönsaker. Bara 300kcal


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0